Sport-Koepel biedt ‘In Veilige Handen’ aan

Sport-Koepel biedt ‘In Veilige Handen’ aan

Op woensdag 18 december biedt Sport-Koepel voor trainers en coaches uit de Gemeente Edam-Volendam-Zeevang de cursus veilige handen aan. Het is een cursus die gegeven wordt door Cathelijne Koenen en duurt ongeveer van 19:00 tot 21:30. Aanmelden kan via g.oudejans@sport-koepel.nl. Wil je meer weten over de cursus, lees dan het stuk hieronder!

Door haar jarenlange training- en advies ervaring binnen de Amsterdamse sportwereld over het voorkomen van ongewenst grensoverschrijdend gedrag in de sport, beschikt Cathelijne over een groot scala aan materialen en mogelijkheden om dit thema op de agenda te zetten. Ze vindt het erg leuk om met groepen aan de slag te gaan en mensen in hun kracht te zetten en van daaruit te laten inzien waar zij risico’s lopen en hoe ze deze kunnen verkleinen. Of hoe anderen hun gedrag zouden kunnen interpreteren en de vraag of dit gewenst is en/of negatieve consequenties kan hebben voor ze. 

In de trainingen en bijeenkomsten wordt veel uitgewisseld over de soms zware thema’s maar gelukkig ook veel gelachen. Een veel gehoorde reactie van sportbestuurders achteraf is: Dwing ons alsjeblieft om regelmatig bij dit thema stil te staan, naast reacties van de uitvoerders over inzichten, aangepaste aanpak en het op de agenda zetten van (on) gewenst gedrag. 

Naast ervaren trainer en adviseur is Cathelijne ook opgeleid als Vertrouwenscontactpersoon in de sport. Zodat zij de weg weet bij meldingen van ongewenst gedrag (zie ook de verplichte meldplicht voor sportbestuurders en begeleiders plus leden, per 2020) 

Cijfers: Uit recente cijfers (Sensoa, 2019) weten we dat kwetsbare groepen van verstandelijk gehandicapten en minderheidsgroepen, het meeste last hebben van seksuele intimidatie.  Verder valt op dat seksuele intimidatie binnen de sport vaker voorkomt onder jongens en zich meer onderling afspeelt. 

Thema’s die aan bod kunnen komen zijn: 

(Seksuele) Intimidatie, pesten, discriminatie, kleedkamer beleid, (invloed en veilig gebruik van) sociale media, collega’s aanspreken op (on)gewenst gedrag, omgangsregels, gedragsregels voor begeleiders in de sport (gelieerd aan het sport tuchtrecht), zorgvuldig aannamebeleid, de VOG (expert NOC*NSF> vraag gratis 15uur aan voor je club), het 4-ogen principe, zichtbaarheid / veiligere (werk)locatie, ouders langs de lijn, positief coachen, Sportplezier. 

Lijkt het jou interessant? Neem dan graag contact met mij op! Ik zou het waarderen als jullie dit binnen jullie vereniging verspreiden zodat elke trainer of coach zijn eigen keuze kan maken om hieraan mee te doen. Er is plek voor 20 personen. Bij groot succes kunnen we deze cursus nog een keer aanbieden.