Wat doen wij?

Het uitgangspunt voor onze sportbuurtwerkactiviteiten luidt als volgt: 

Sportief opbouwwerk gericht op het stimuleren van sportactiviteiten in de wijk en/of buurt!

Hieronder vallen onder andere de volgende projecten die in opdracht van de gemeente Edam-Volendam ten uitvoer worden gebracht: 

 • Vliegende Sport Brigade 
 • Sportinstuiven
 • Jongerenactiviteiten
 • PX-Zomervoetbaltoernooi
 • Schoolvoetbaltoernooi Oosthuizen
 • Landelijke Buitenspeeldag 

Lees hieronder verder voor een korte toelichting per productmogelijkheid!


Vliegende Sport Brigade 

De VSB is een project dat als doel heeft om alle kinderen weer achter de pc en tv vandaan te halen. Met behulp van twee bakfietsen boordevol sport- en spelmateriaal en enthousiaste consulenten gaan we de wijk in. Drie middagen in de week kan de jeugd terecht op één van de bezoekende speelplekken voor een spelletje voetbal, badminton, tikkertje, etc.

De locaties die we in het huidige seizoen (eerste helft 2019) hebben bezocht zijn:

 • Dinsdagmiddag van 14:00u tot 15:15u – Schoolplein De Koningsspil in Oosthuizen
 • Woensdagmiddag van 12:30u tot 13:45u – Schoolplein De Trimaran in Edam
 • Donderdagmiddag van 15:30u tot 17:00u – Diverse schoolpleinen in Volendam

Deelname aan de VSB-activiteiten geschieden op eigen risico! 


Sportinstuiven

Al ruim 25 jaar zijn de Sportinstuiven een van de hoogtepunten van de basisschooljeugd in Edam-Volendam. Een Sportinstuif betekent op en top vermaak voor haar jeugdige bezoekers. De jongens en meiden kunnen dan deelnemen aan diverse sport- en spelactiviteiten. 

Middels de Sportinstuiven willen we o.a. bereiken:

 • Het vergroten van sportdeelname van de jeugd tussen 4 en 12 jaar
 • Het betrekken van jongeren bij de organisatie van sportactiviteiten
 • Het versterken van samenwerking tussen onderwijs, sportverenigingen en de buurt

We organiseren in zowel Edam als in Volendam en Oosthuizen Sportinstuiven. In Edam maken we gebruik van Sporthal Het Bolwerck aan de Keetzijde. In Volendam maken we gebruik van Sporthal Opperdam aan de Heideweg en in Oosthuizen maken we gebruik van de MFA aan de Seevancksweg.


Jongerenactiviteiten

Met de mensen uit jouw buurt, straat of plein iets ontspannends, creatiefs, educaties, cultureels of maatschappelijk doen is leuk en is vooral ook goed voor de onderlinge verhoudingen. Ook voor jongeren is dit het geval. Indien jongeren een evenement willen organiseren dan kunnen ze bij ons terecht voor ondersteuning in de organisatie ervan, ondersteuning in de vorm van materialen of ondersteuning bij de bemiddeling voor geschikte locaties. 


PX-Zomervoetbaltoernooi

Sinds 2012 organiseert Sport-Koepel in samenwerking met Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam en FC Volendam het bekende PX-Zomervoetbaltoernooi. In navolging van het legendarische indoortoernooi is daar dus ook een buitentoernooi bijgekomen en deze werken we af op een bijzondere locatie, namelijk het hoofdveld van het Kras Stadion van FC Volendam. Jongens- en meidenteams nemen het op een zondag in juni tegen elkaar op en de prijsuitreiking vind altijd plaats in de PX alwaar het toernooi met een gezellig samenzijn officieel afgesloten wordt. 


Schoolvoetbaltoernooi Oosthuizen

Sinds 2012 biedt Sport-Koepel ondersteuning aan het organisatiecomité van het Scholenvoetbaltoernooi voor alle basisscholen uit de Zeevangse kernen. Dit comité bestaat uit een vertegenwoordiging van de LO-sectie van het Koningsspil, ouderraden, Voetbalvereniging Oosthuizen en groepsleerkrachten. Sport-Koepel biedt hierbij ondersteuning in de opmaak van de Pr, de wedstrijdschema’s, wedstrijdboekjes, wedstrijdbriefjes, materialen (fluitjes en stopwatches) en indien beschikbaar stagiairs voor het fluiten van de wedstrijden. 


Landelijke Buitenspeeldag

In navolging van de landelijke variant van de Buitenspeeldag, een keer per jaar in de periode juni, organiseert Sport-Koepel ook in Edam-Volendam deze activiteit. Dat doen wij in samenwerking met het Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam en we gebruiken/bezoeken daarvoor de locaties Cruijff Court in het Siem Lutpark en Buurthuis de Singel in Edam.